Ce se întâmplă cu examenele naționale în 2021: ministrul încearcă să calmeze spiritele

de: Alexandru Puiu
06 01. 2021

În contextul școlii online care nu pare să se încheie prea curând și a lacunelor educaționale suferite de elevi, foarte mulți s-au întrebat dacă vor exista modificări legate de examenele naționale.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a încercat marți seară să ofere asigurări legate de desfășurarea examenelor naționale pe care elevii le urmează la finalul clasei a opta și clasei a XII-a. În intervenția oficialului de la Realitatea Plus, Cîmpeanu a spus că este ”esențială” predictibilitatea procesului de evaluare. Copiii trebuie să știe cu mult timp înainte modul exact în care va avea loc Bacalaureatul în 2021 și Evaluarea Națională.

Ministrul a acceptat până și faptul că este posibil să nu se poată reveni la învățământul față în față până la data examinării. Din acest motiv a spus că, dacă se va pune problema de schimbări, toate vor fi în beneficiul elevilor și au ca scop încercarea de a compensa eventualele deficite ce ”nu se pot reține în sarcina elevilor”. Cu alte cuvinte, nu sunt vinovați copiii de dezastrul din școala online. 

Întrebat la Realitatea Plus dacă va fi modificat conţinutul probelor la examenele naţionale având în vedere problemele ivite în ceea ce priveşte învăţământul online, ministrul Educaţiei a răspuns: „Nu poţi anunţa cu o lună înainte un copil care se pregăteşte pentru examenul de capacitate sau pentru examenul de bacalaureat că va da examen la alte discipline, la alte materii în alt fel. Este esenţial să avem predictibilitate. (…) Dacă nu se va putea – nu vreau să iau în considerare ca probabil acest scenariu – să revenim la învăţământul clasic, atunci vor trebui adoptate schimbări care să fie toate în beneficiul elevilor. Schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor. Dar aceste schimbări nu le dorim nici măcar în acest sens”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a profitat de ocazie pentru a atrage atenția că el speră revenirea cât mai rapidă la școala tradițională, cu copiii în bănci. Materializarea acestei inițiative va facilita și compensarea minusurilor dobândite în timpul cursurilor online, dar și pregătirea examenelor naționale într-un format similar cu cel din anii trecuți. „De aceea, ne dorim reluarea şcolii în format clasic, pentru a putea avea şi acele acţiuni remediale, pentru a pregăti examenele naţionale, aşa cum elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a ştiu că trebuie să se deruleze”, a afirmat Cîmpeanu.